UnderbaraSemlan
Så kan du baka och fylla dina semlor
Vi svenskar älskar vår semla. Det är en traditionell bakelse som årligen förskönar den annars kyliga vintern. Här kommer vi utforska semlan och dess historia. Vi kommer också tipsa om ett delikat recept för semlor samt olika fyllningar.
Vad innehåller Semlan och vad är Fettisdagen?
Semlan, en fyllig bulle med grädde och mandelmassa, är för många svenskar en självklarhet att njuta av under vintern, speciellt på Fettisdagen. Traditionen att äta semlor sträcker sig flera hundratals år tillbaka i tiden, men som med många traditioner har dess ursprungliga form förändrats över tid.
Namnet Semlan
Semlans namn härstammar från det latinska ordet ”simila”, vilket betyder fint vetemjöl. Det är också viktigt att poängtera att semlan är inte bara en svensk företeelse, utan den finns i liknande former i flera andra länder som Finland, Norge och Estland, där den dock kan variera i både utseende och innehåll.
Semlans historia
Våra förfäder började äta semlor, eller ’fastlagsbullar’ som de också kallas, redan under medeltiden. Då var dock semlan en mycket enklare konstruktion, oftast en vanlig bulle som var mjuknat i mjölk. Det var först under 1900-talet som semlan började ta den form vi känner till idag, med sin generösa mängd grädde och söta mandelmassa.
Semlan är mer än bara en godsak. Den är ett sätt för oss att förbinda oss med vår historia, att minnas vår gemensamma arv och att fira de enkla glädjeämnen i livet. Och kanske är det just detta som gör semlan så älskad och uppskattad, inte bara på Fettisdagen, utan hela året runt.
Recept för klassiska semlor
Ingredienser till vetebullarna 20 st:
- 50 gram jäst för söta degar
- 175 gram smör
- 5 dl mjölk
- 2 dl socker
- 2 tsk kardemumma
- 1 tsk salt
- Cirka 1,5 liter vetemjöl special (900g)
Ingredienser till fyllningen:
- 50 gram jäst för söta degar
- 175 gram smör
- 5 dl mjölk
- 2 dl socker
- 2 tsk kardemumma
- 1 tsk salt
- Cirka 1,5 liter vetemjöl special (900g)
Tillagning:
- Börja med att smälta smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm upp blandningen till 37 grader.
- I en degbunke, smula ner jästen och tillsätt kardemumma. Häll över mjölk- och smörblandningen och rör om tills jästen har löst upp sig helt.
- Knåda in mjölet gradvis. Tillsätt salt och socker och arbeta samman till en smidig deg.
- Fortsätt att knåda degen, helst med en degblandare eller matberedare, i ungefär 10-15 minuter. Låt sedan degen jäsa i bunken till dubbel storlek, vilket tar ungefär 30 minuter.
- Dela degen i 20 bitar på ett mjölat bakbord och forma till bullar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt bullarna jäsa ytterligare till de har dubblat sin storlek, vilket tar ungefär 60 minuter. De ska jäsa till ungefär dubbel storlek innan man gräddar dem.
- Grädda vetebullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter.
- När bullarna har svalnat, skär av toppen på varje bulle. Använd en gaffel för att ta ut lite av brödet från varje bulle. Blanda brödet som med mandelmassan och lite grädde och blanda till en slät fyllning.
- Fyll bullarna med mandelfyllningen. Vispa grädde med lite socker och spritsa på bullarna.
- Lägg tillbaka locket på varje semla och pudra generöst med florsocker före servering.
Tips!
När man bakar semlor finns det några råd att följa.
1.Det fungerar bäst att baka med färsk jäst.
2.Det är viktigt att knåda degen länge, cirka 10-15 minuter.
3.Det är viktigt att degen får jäsa två gånger, en gång i bunken och en gång när man bakat ut bullarna på plåten innan de gräddas i ugnen. Vetebullarna ska jäsa ungefär till dubbel storlek innan de sätts in i ugnen.
4.Använd Vetemjöl special som har hög proteinhalt och askorbinsyra, som gör att degen reser sig bättre.
Olika fyllningar och bröd för semlor
Den klassiska semlan innehåller mandelmassa och grädde. För variation kan man fylla sina semlor förslagsvis vaniljkräm, banan och choklad. Man kan också använda sig av olika bröd och göra till exempel Croissant semla med mandelmassa och kardemumma (wienersemla).