Ljuva glass
Så kan du göra hemlagad glass
Glass är perfekt som en fristående dessert eller som tillbehör. Grundingredienserna i äkta vaniljglass bör vara mjölk, grädde, socker, vaniljstång och vissa recept även ägg. Mycket av den glass vi köper i matbutikerna är tråkigt nog baserad på pulverprodukter och onyttiga tillsatser som E-ämnen. Om man gör sin egen glass med naturliga råvaror kan man få både en nyttigare och godare glass. Här delar vi med oss av några favoritrecept.
Olika glassorter
Det finns många glassvarianter och olika recept, beroende på dess ursprung. Majoriteten av de franska glassrecepten bygger på ”crème anglais” som i princip är en traditionell vaniljkräm beredd med ägg, som värms upp och sedan kyler ner och fryses. Denna typ av fransk glass kännetecknas av dess krämiga konsistens, smidighet och rika vaniljsmak. Det finns också den italienska glassen ”gelato”, som oftast lättare och tillverkas på ett liknande sätt som den franska, men med enbart mjölk. Amerikansk glass är i allmänhet mycket krämig, sötare på grund av mer sockerinnehåll men saknar ägg. Här tipsar vi om olika varianter och recept på glass, som till exempel klassisk vaniljglass, yoghurtglass, sorbet och tips för nyttig glass.
När man gör klassisk vaniljglass finns det tre moment att ta hänsyn till, se följande tips:
1.Tillredning samt avkylning
Basen består oftast av mjölk, grädde, socker och ägg. Variationer kan göras med olika sockerarter och proportioner av mjölk/grädde. Vid tillredning värms ingredienserna upp, vilket förbättrar konsistensen genom att proteinerna bryts ner, vilket i sin tur minskar iskristallernas storlek. Sedan bör massan kylas snabbt, till exempel via ett isbad, för att minimera bakterietillväxt.
2.Frysning
Därefter ska den svälla i minst två timmar, men gärna över natten. Efter svällning bör glassmassan ha ökat 25-50% i volym. Här kan man mixa massan slät, för en jämnare glass, före frysning. En glassmaskin rekommenderas för bästa resultat, eftersom snabb frysning leder till en jämn, smidig konsistens och mindre iskristaller.
3.Härdning
Slutligen följer härdning där glassen täcks och ställs i frysen. Vid detta steg har endast hälften av vattnet fryst till kristaller, därför behövs extra frysning för optimal konsistens.
Krämig vaniljglass
Vaniljglass - Crème Anglais
- 1 gelatinblad (kan uteslutas men får bättre konsistens med)
- 1 vaniljstång
- 2,5 dl vispgrädde
- 2,5 dl röd mjölk
- 6 st äggulor
- 1,5 dl strösocker
- 0,25 dl honung eller agavesirap
Tillagning Dag 1:
- Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten i minst 10 minuter. Om du vill kan du utesluta gelatinet, men glassens konsistens blir bättre och den smälter inte lika snabbt om du använder det.
- Dela vaniljstången, skrapa ur kärnorna och lägg både stång och kärnor i en kastrull. Tillsätt grädde, mjölk och honung, och koka upp blandningen.
- Vispa äggulorna och sockret till en ljus och luftig konsistens.
- Häll försiktigt i grädd- och mjölkblandningen i äggskummet och vispa samman. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt upp till 85 grader. Om du inte har en termometer, vänta tills du ser den första bubblan och ta sedan bort kastrullen från värmen så fort du märker att såsen börjar tjockna.
Tillagning:
- Lyft upp det blötlagda gelatinbladet och rör ner det i glassblandningen. Fortsätt röra tills gelatinbladet har smält helt.
- Sila blandningen genom en finmaskig sil.
- Kyl ner blandningen snabbt, helst i ett isbad. Låt sedan blandningen stå och svälla i minst två timmar, men helst över natten, i ett kylskåp som håller 4 grader. Täck bunken med lock eller plastfolie.
Dag 2:
- Mixa glassblandningen med en stavmixer för att få en jämnare konsistens.
- Kör glassen i en glassmaskin tills den får rätt konsistens. Tiden varierar beroende på vilken maskin du använder.
- Låt glassen frysa ytterligare i 1-2 timmar innan servering för att ge den en fastare konsistens.
Vaniljglass enkelt recept
Portioner: 6 personer
Glassmängd: cika 1,5 liter
Frysningstid: 6 timmar
Vaniljglass - 2 ingredienser
- 5 dl vispgrädde
- 1 burk sötad kondenserad mjölk (cirka 400 gram)
Tillagning:
- Vispa grädden lagom mjuk med elvisp.
- Tillsätt den kondenserade mjölken till den vispade grädden och fortsätt att vispa en liten stund till. Om du önskar att införa någon smaksättning till glassen, gör det efter detta steg.
- Överför glassmassan till en behållare som kan rymma minst 1,5 liter.
- Täck behållaren med plast och placera den i frysen. Låt den vara där i minst 6 timmar innan servering. För en jämnare konsistens, rör om glassen 2-3 gånger under frystiden.
Hallonsorbet
Portioner: 4 personer
Tillagningstid: 10 minuter
Frysningstid: 1,5 timme
Ingredienser:
- 1 dl strösocker
- 1 dl vatten
- 500 g hallon
- 1 äggvita
Tillagning:
- Koka upp hallon, vatten och socker i en kastrull. Ta sedan bort kastrullen från spisen och låt blandningen svalna.
- Använd en stavmixer för att mixa hallonblandningen till en slät massa.
- I en annan bunke, vispa äggvitan tills den blir vit och fast.
- Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan i hallonblandningen och rör om noga.
- Häll över sorbetblandningen i en bunke, täck med ett lock och ställ in i frysen i cirka 1,5 timme.
- För att göra sorbeten extra fluffig, ta ut blandningen ur frysen 1-2 gånger under frysperioden och rör om med en gaffel eller något liknande.
- Servera sorbeten i eleganta dessertskålar och dekorera med färska mynta- eller basilikablad för en extra fin touch. Njut av denna uppfriskande och läckra dessert!
Yoghurtglass med hallon
Portioner: 4 personer
Tillagningstid: 10 minuter
Frysningstid: 1,5 timme
Ingredienser:
- 500-800 gram frysta hallon
- 4 dl turkisk yoghurt eller vaniljkvarg
- 4 tsk vaniljsocker
Tillagning:
- Koka upp hallonen i en kastrull. Ta sedan bort kastrullen från spisen och låt hallonen svalna.
- Använd en stavmixer för att mixa hallonen tills de blir en slät massa.
- Tillsätt yoghurt eller vaniljkvarg och vaniljsocker till hallonblandningen. Rör om noga för hand eller med hjälp av mixern.
- Häll över yoghurtglassen i en bunke, sätt på ett lock och ställ in i frysen i cirka 1,5 timme.
- För att få glassen extra fluffig, ta ut blandningen ur frysen 1-2 gånger under frysperioden och rör om med en gaffel eller något liknande.
- Servera glassen i eleganta dessertskålar och dekorera med färska mynta- eller basilikablad för en fin touch. Njut av denna uppfriskande och nyttiga dessert!
Nyttig hallonglass
Portioner: 4 personer
Tillagningstid: 10 minuter
Frysningstid: 1,5 timme
Ingredienser:
- 500 g frysta hallon
- 2 avokado
- 2 tsk vaniljsocker
Tillagning:
- Börja med att koka hallonen i en kastrull. När de är kokta, ta bort kastrullen från värmen och låt hallonen svalna.
- När hallonen har svalnat, mixa dem till en slät massa med en stavmixer.
- Tillsätt avokado och vaniljsocker till hallonmassan och fortsätt mixa tills du får en jämn blandning.
- Häll över hallonglass blandningen i en bunke, sätt på ett lock och ställ i frysen i ungefär 1,5 timmar.
- För att få glassen extra fluffig, ta ut blandningen 1-2 gånger under frysperioden och rör om med en gaffel eller något liknande.
- Servera glassen i eleganta dessertskålar och dekorera med färska mynta- eller basilikablad för en fin touch.
Yoghurtglass med hallon och mango
Portioner: 4 personer
Tillagningstid: 10 minuter
Frysningstid: 1,5 timme
Ingredienser:
- 500 g frysta hallon och mango
- 3 dl turkisk yoghurt
- 0,5 dl florsocker
- Saften från 1 lime
- Citronmeliss för dekoration
Tillagning:
- Koka upp hallon, mango och florsocker i en kastrull. Ta sedan bort kastrullen från spisen och låt fruktblandningen svalna.
- När blandningen har svalnat, använd en stavmixer för att mixa den tills den är slät.
- Tillsätt yoghurt och limesaft till den mixade fruktmassan och fortsätt mixa tills alla ingredienser är väl blandade.
- Häll glassblandningen i en bunke, täck med ett lock och ställ in i frysen i cirka 1,5 timmar.
- För att göra glassen extra fluffig, ta ut blandningen ur frysen 1-2 gånger under frysperioden och rör om med en gaffel eller något liknande.
- Servera glassen i fina skålar och dekorera med färsk citronmeliss, mynta eller basilikablad.
Tips!
Livsmedelsverket rekommendationer
Viktigt att notera! Livsmedelsverket rekommenderar att hallon importerade från utlandet bör kokas innan konsumtion, eftersom de kan vara bärare av virus såsom det som orsakar vinterkräksjuka, även om de har varit frysta. Det finns emellertid ingen sådan risk med bär som har plockats i Sverige. Därför kan recept som innehåller frysta, inhemska bär serveras direkt utan någon förbehandling.
Bästa sötningsmedlet till glass
Glykos (Glykossirap) som ofta utvinns från vete skiljer har unika egenskaper som lämpar sig speciellt som sötningsmedel för glass. Den är mindre söt än vanligt socker och har förmågan att binda vatten och förhindra kristallbildning. Detta gör glykos perfekt för att få till en jämn konsistens på din glass.